2024-10-23

A. Armonaitė: Lietuvoje kuriasi vis daugiau maisto inovacijas vystančių startuolių

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ir jos komanda Amsterdame vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Baltymų gamybos ateitis“ su įvairių šalių politikos formuotojais, ekspertais, verslo ir mokslo atstovais aptarė alternatyvių baltymų rinkos perspektyvas ir plėtrą Europoje.

„Alternatyvūs baltymai turi didelį potencialą, kurį privalome išnaudoti. Tai svarbu tiek mažinant maisto gamybos poveikį aplinkai ir saugant biologinę įvairovę, tiek užtikrinant maisto sistemų atsparumą, saugumą. Tvarios maisto sistemos yra ateitis. Pastaraisiais metais inovacijos atvėrė daug naujų galimybių, tad turėtume ir toliau investuoti į mokslinius tyrimus bei skatinti sektoriaus plėtrą šalyje. Esame numatę reikalingas priemones ir veiksmus, tarp jų – pritraukti specializuotą tarptautinį akceleratorių, kuris padėtų augti alternatyvių baltymų srities startuoliams“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Viename didžiausių Europoje alternatyvių baltymų klausimams skirtų renginių ministrė A. Armonaitė kartu su kitų šalių vyriausybių atstovais dalijosi patirtimi, kaip kurti palankią ekosistemą maisto inovacijoms ir jų komercializavimui, aptarė naujausius pasiekimus šioje srityje ir rinkos tendencijas. 

Konferencijos metu ministrė taip pat pristatė Lietuvos gyvybės mokslų potencialą ir pakvietė Nyderlandų įmones investuoti į alternatyvių baltymų sektorių mūsų šalyje. Lietuva aktyviai plėtoja bendradarbiavimą su lyderiaujančia alternatyvių baltymų srities šalimi – Nyderlandais. Šių metų pavasarį Inovacijų agentūra pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo su Nyderlandų asociacija „Cell Agriculture Europe“. Tikimasi, kad šis bendradarbiavimas ir įgytos kompetencijos leis įgyvendinti iniciatyvas, kurios prisidės prie spartesnio sektoriaus augimo mūsų šalyje ir padės Lietuvai integruotis į tarptautines vertės grandines.

Alternatyvūs baltymai – tai baltymai, išgaunami iš naujų arba netradicinių šaltinių, siekiant papildyti arba pakeisti tradicinius gyvūninės ir augalinės kilmės baltymus žmonių mityboje. Inovacijų agentūros ir „Investuok Lietuvoje“ atlikti tyrimai rodo didelį alternatyvių baltymų pramonės ir inovatyvių maisto produktų gamybos potencialą mūsų šalyje. Jau šiandien agroinovacijos ir maisto technologijos vis labiau įsitvirtina Lietuvoje – šiuo metu šalyje veikia dešimtys startuolių, vystančių inovatyvius sprendimus.

„Alternatyvių baltymų rinka augs, nes vis daugiau vartotojų rinksis tvarius ir sveikus maisto produktus. Agromaisto sektorius yra atsakingas už maždaug trečdalio šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, pavyzdžiui, vienas kilogramas jautienos sukuria apie 60–70 kg šių dujų. Be to, gyvulininkystei reikalingi dideli žemės plotai, dėl to kertami miškai. Taip pat eikvojami gamtiniai ištekliai, tokie kaip vanduo. Vyriausybės turi imtis lyderystės skatinant pokyčius ir perėjimą prie tvarių maisto sistemų. O alternatyvūs baltymai yra tvaresnis būdas. Nors šiuo metu tai vis dar brangus procesas, bet auga investicijos į šią sritį. Turime sukurti reguliacinę aplinką, kuri būtų palanki inovacijoms ir tuo pat metu užtikrintų kuriamų produktų kokybę ir saugumą“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

Siekdama skatinti alternatyvių baltymų ir viso biotechnologijų sektoriaus augimą, EIMIN kartu su šalies gyvybės mokslų ekosistemos dalyviais – valstybinėmis institucijomis, mokslo ir studijų įstaigomis, verslo atstovais – yra parengusi Gyvybės mokslų sektoriaus kelrodį, kuriame išdėstyta ilgalaikė plėtros strategija ir numatytos sektoriaus augimo priemonės. Šiuo metu ekspertų darbo grupė rengia kelrodžio atnaujinimą alternatyvių baltymų tema.